Pancar Tarte Tatin & Keçi Peynirli Yeşillik Salatası


Şef Skye Gyngel, Evie Henderson, Spring Restaurant, Londra tarafından


 sef-alex

Benim için harika yemek; sadelik, mevsimsellik ve kaliteli malzemelerin ön planda olması demektir. Bu etkinlik için hazırladığım menüde de tam olarak bunu yansıtmak istedim—yazın en güzel yönlerini kutlayan canlı lezzetler. Tıpkı ustalığı ve zamansız kalitesiyle tanınan Longchamp gibi, benim yemeklerim de toprağa olan derin bir bağlılığı yansıtıyor; en iyi mevsimlik ürünleri kullanarak, dengeli ve lezzetiyle kendini anlatan yemekler sunuyorum.

4 Kişilik

Pancar Tarte Tatin

  • 3 adet büyük pancar
  • 60 gr toz şeker
  • 70 ml yıllanmış balsamik sirke
  • 40 gr küp doğranmış tereyağı
  • ¼ demet taze kekik
  • 400 gr milföy hamuru (tek parça halinde)

  • Tarhunlu Sos
  • ¼ demet tarhun (ince doğranmış)
  • 20 ml Chardonnay üzüm sirkesi (veya hafif aromalı beyaz şarap sirkesi)
  • 1 tatlı kaşığı taneli hardal
  • 60 ml üzüm çekirdeği yağı

  • Süsleme
  • 80 gr keçi peyniri
  • Bir avuç karışık bebek otlar ve yenilebilir çiçekler (örnek: kuzukulağı, oxalis, tarhun, society garlic)

  • Hazırlık:
    • Fırını 200°C’ye ısıtın.

    • Pancarı büyük bir fırın tepsisine yerleştirin, 80 ml su ekleyin. Üzerini folyo ile kapatıp fırına verin. Yaklaşık 1.5 saat ya da bir bıçak rahatça batana kadar pişirin. Fırından çıkarıp 20 dakika boyunca üzeri kapalı şekilde bekletin (buharda kabukları kolayca soyulacak). Kabuklarını soyduktan sonra pancarları yaklaşık 8 mm kalınlığında dilimleyin.

    • Tarte tatin’in karamelli tabanı için:

      • 22 cm çapında, ocak ve fırın kullanımına uygun, kalın tabanlı bir tavaya şekeri alın. Yüksek ateşte karıştırmadan, tavayı sallayarak şekeri eritin. Şeker altın rengi bir karamel haline geldiğinde balsamik sirkeyi ekleyin, tavayı tekrar sallayarak karışmalarını sağlayın. Tereyağını ekleyin, eriyip karışıma iyice yedirin. Kekik dallarını da ekleyip ocaktan alın. Pancar dilimlerini, karamelin üzerine spiral şeklinde düzenli bir şekilde dizin.

      • Milföy hamurunu tavanızdan biraz daha büyük bir daire şeklinde kesin ve pancarların üzerine yerleştirin. Kenarlarını içe doğru kıvırarak tavanın kenarlarına sıkıca yerleştirin. Fırına verin, 25 dakika pişirin. Ardından sıcaklığı 160°C’ye düşürün ve 10 dakika daha, hamur altın rengi ve kabuk kabuk olana kadar pişirin. Fırından çıkarın, 5–10 dakika kadar dinlendirin. Tavayı dikkatlice ters çevirerek tarte tatin’i büyük bir servis tabağına veya kesme tahtasına alın.

      • Sosun Hazırlanışı:

        • Bir karıştırma kabında sirke ve hardalı çırpın. Yağı yavaş yavaş ekleyerek sürekli çırpın (emülsiyon olmalı). Tuz ve karabiberle tatlandırın. En son ince doğranmış tarhunu ekleyin ve karıştırın.

        Servis:
        • Tarte tatin’in ortasına bir dilim keçi peyniri yerleştirin. Küçük bir kasede bebek otları ve yenilebilir çiçekleri taze tarhun sosuyla karıştırın. Ot ve çiçekleri peynirin etrafına yerleştirerek servis edin.
    sef-alex